Fuziunea nucleara

FUZIUNEA NUCLEARA

Fuziunea nucleara este un proces de combinare a doua nuclee usoare, rezultand unul mai greu si degajarea unei cantitati uriase de energie. Pentru ca procesul sa poata avea loc este necesar ca cele doua nuclee usoare sa se apropie intre ele la mai putin de 10 la minus 13 metri (practic sa vina in contact), ceea ce nu este usor de realizat.

Deoarece in Soare, spre exemplu, se produc frecvent astfel de reactii de fuziune datorita temperaturii foarte ridicate, se incearca declansarea unor astfel de reactii prin crearea unor temperaturi uriase ( din aceste motive reactia de fuziune se mai numeste si reactie termonucleara).

Dar ulterior s-a aratat ca in Soare singurele reactii termonucleare ce puteau elibera destula energie pentru a mentine radiatia pe care o observam erau cele dintre nucleele de hidrogen si un alt element usor, care ar favoriza procesul de transformare a patru atomi de hidrogen intr-un atom de heliu

SOARE 1

Calculul vitezei radiatiilor termonucleare efectuat dupa formulele deduse de  George Gamow si Edward Teller a aratat ca unele reactii sunt prea rapide pentru a persista in decursul vietii indelungate a unei stele, iar altele prea lente si nu pot produce suficienta energie pentru a mentine radiatia stelei.

In 1938, H. Bethe si C. von Weizacker, simultan, dar independent, au aratat ca singurele reactii posibile sunt cele dintre carbon si hidrogen sau dintre azot si hidrogen. Mai mult, ei au aratat ca grupul de reactii in care intra carbonul si azotul formeaza un ciclu care se repeta atata timp cat exista hidrogen. In Soare exista hidrogen pentru cel putin cateva miliarde de ani, iar carbonul se regenereaza la sfarsitul fiecarui ciclu (6,5 milioane ani). In cursul ciclului reactiile se petrec cu emisie de radiatii (alfa, beta, gama etc.). Dar, in acelasi timp, C. Critchfield a aratat ca fuziunea dintre nucleele de hidrogen conduce la acelasi rezultat global ca si ciclul carbonului.

Ulterior s-a stabilit ca in Soare fuziunea hidrogen-hidrogen este principalul proces care furnizeaza energia, pe cand ciclul carbonului este un proces secundar.

ATOM 1

Mai mult, in stelele mai fierbinti decat Soarele ciclul principal este cel al carbonului, iar cele mai reci decat Soarele sunt intretinute de fuziunea hidrogen-hidrogen. Subliniem ca e vorba de de fuziunea hidrogenului usor, a deuteriului si a tritiului.

Realizarea in conditii de laborator a reactiilor termonucleare este extrem de dificila, atat din cauza temperaturilor extrem de mari care trebuie obtinute (de fapt realizabile prin explozia unei mici bombe nucleare) cat si dificultatii mentinerii in timp a reactiei.

ATOM 2

In plus, nici un material cunoscut nu rezista la temperaturi atat de ridicate. De fapt, problema realizarii unui dispozitiv in care sa aiba loc reactia de fuziune nucleara (reactor termonuclear) este echivalenta cu aceea a obtinerii unei „stele” pe Pamant.

SOARE 2

Lasă un comentariu