CIBERNETICA

success1

Cibernetica este stiinta care se ocupa cu studiul matematic al legaturilor, comenzilor si controlului  in sistemele tehnice si organismle vii. Avand in vedere mai ales capacitatea de adaptare a fiintelor vii, cibernetica vizeaza elaborarea de teorii, stabilirea de metode cre sa permita construirea unor aparate capabile sa le imite (fara sa studieze asemanarile existente intre componentele sistemelor tehnice si organismele vii). Are la baza notiunea de feedback asociata unui obiect (masina, fenomen material sau social, fiinta vie) care actioneaza asupra mediului sau (exterior sau interior obiectului) in vederea atingerii unui scop.

amenintare_cibernetica_62411300_74445700

Feedback-ul trebuie sa fie un dispozitiv care sa poata indeplini simultan cinci functii:

1)  sa poata culege informatii asupra rezultatelor actiunii obiectului.

2)  sa fie capabil sa introduca aceste informatii in obiect.

3)  sa masoare in orice moment abaterile dintre rezultatul unei actiuni si obiectivul urmarit.

4)  sa poata elabora, prin diverse calcule, mijloace de corectie in vederea micsorarii abaterilor constatate.

5)  sa aiba posibilitatea de transmitere catre organele obiectului a acelor indicatii car asigura indeplinirea scopului dorit.

Desi pare curios – destul de des nici nu se pomeneste acest fapt – prima lucrare importanta despre mecanismele feedback a fost scrisa in 1868 de catre savantul englez J. C. Maxwell, in care intervenea un termen numit  gouvernor, provenind de la traducerea cuvantului grec  Kibernetis – carmaci.

54a05e9b89bcb808b9c376376cb9f456

Prin lucrarile lui H.S. Black  si ale altor savanti a fost introdusa si explicata notiunea de feedback. Ca sinteza a tuturor ucrarilor din acest domeniu, de la inceputul secolului trecut, a aparut in 1948 cartea lui n. Wiener,intitulata Cibernetica sau control si comunicatie la animal si masina. Din acest motiv, anul 1948 este considerat ca anul de nastere al ciberneticii ca stiinta. Trebuie insa subliniat faptul ca una dintre primele lucrari in care apar multe dintre principiile ciberneticii a fost scrisa de un medic roman, St. Odobleja, in 1938.

cervello-computer

In cadrul ciberneticii un loc aparte il ocupa NEUROCIBERNETICA care, in mare, isi propune modelarea activitatii creirului uman. De asemenea, utilizand conceptele ciberneticii, au putut fi abordate intr-o viziune si cu o metodologie noua probleme fundamentale din alte domenii ale stiintei si tehnicii.

Rezolvarea unora dintre ele a permis deschiderea unor noi campuri de investigatie pentru cercetatori. Si-au facut astfel aparitia noi discipline (bionica, teoria informatiei s.a.). In fundamentarea neurociberneticii, un rol de seama l-au avut romanii E. Nicolau si  C. Balaceanu-Stolnici.

balaceanu

Medicul roman Constantin Balaceanu-Stolnici  a introdus cibernetica in teoria generala a sistemelor, neurobiologie, psihologie si gerontologie., fiind considerat unul dintre promotorii acestor preocupari pe plan mondial. Lucrarea  „Fundamentele cibernetice ale activitatii nervoase” este considerata ca fundamentala in neurocibernetica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s